Как децата ще учат от 15 септември, ако пандемията продължава? Интересни

...
Как децата ще учат от 15 септември, ако пандемията продължава? Интересни
Коментари Харесай

Директор разкри как ще се учи при пандемия

Как децата ще учат от 15 септември, в случай че пандемията продължава? Интересни правила за новата образователна година разкри в интервю пред вестник " Телеграф " Асен Александров, ръководител на Сдружението на шефовете на учебни заведения. Той е шеф на 51-о учебно заведение в София.

" Първо, ще разделим класовете на две групи. Това важи за всички като се изключи първокласниците. Ще бъдат сред 13 -15 деца, като те могат да бъдат разграничени по азбучен ред. Едните са една седмица в клас, другите отдалечено. После се обръщат.

Пак ще има камера, обвързвана с компютъра. Учителят ще е пред екрана, само че камерата би трябвало да бъде ориентирана към дъската, с цел да може детето да вижда преподавателя и да слуша какво приказва. Ако има въпроси, ги задава. После си написа домашните и се приготвя за идващия урок ", сподели Александров пред колежката Райна Харалампиева.

" Досега ние прилагахме кабинетна система за огромните. Сега би трябвало сменим схемата, тъй като към този момент концепцията е в случай че някое дете от паралелка се болести, единствено тя да бъде карантинирана, не всички. Учениците ще седят в стаята, а учителите ще се местят. Трябва и да създадем график за излизане след всеки час на въздух, с цел да можем да отваряме прозорци, с цел да проветряваме и да дезинфекцираме. Може да има блокове - да вземем за пример ученикът да седи 70 минути в клас, след това да излиза за 15 минути на открито, в които се проветрява класната стая. Ще създадем обособени графици за обособените класове ".

Директорът предложи децата да носят храна от дома и да не употребяват стол или лавка. Новости се чакат и при междучасията. " Те няма да са едновременно за всички. Могат да излизат 3-4 паралелки от 9 до 9.15, други - от 9.15 до 9. 30 и така нататък, с цел да има задоволително място да играят.

Всяка паралелки може да си има своя част в двора. За моето учебно заведение съм го измислил. Имаме в парка 6-7 самостоятелни зони и едновременно ще излизат най-вече 6-7 класа. Предизвикателството е размера на часовете и междучасията. Тя ще бъде много друга от досегашната.

Блок часове от 60 -70 минути. Това, че ще имат 10 минути по-малко образователен час, не е толкоз значимо. Важно е децата да могат да излязат на открито. Пример: при два часа история, блокът е 90 минути – 75 са за работа, 15 са на открито. Всяко учебно заведение обаче си прави своя организация.

Часовете по физическо могат да бъдат два часа. Ако децата обаче влязат в салона два часа, ще стане белята. Затова тези два часа да отидат наоколо в парка и да поиграят. Ако се съблекат и влязат два класа в един салон и край – жалко за ограниченията ", коментира той.

Александров е на мнение, че в коридорите и в лавката децата би трябвало да са с маски, а в класните стаи - без.

Най-деликатно е при първокласниците, които са единствено с присъствени образователни занимания.

" В моето учебно заведение има четири първи класа. Разделям ги на две групи и стават 8 групи. Тези 8 групи са в учебно заведение единствено присъствено. Учителите от занималнята поемат единия поток, а класните ръководители другия.

При този вид обаче няма да има занималня следобеда. Докато сме в изключителна епидемиологична конюнктура, несъмнено. Когато класовете станат цели, ще я върнем ", сподели още Александров.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР